Povratak

Gubitak apetita i promijenjeno ponašanje činčile - sumnja na bolesno stanje | Pravilna prehrana činčila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam činčilu staru godinu i 3 mjeseca. U zadnje vrijeme, točnije dva tjedna ne želi ništa jesti. Tu i tamo nešto pregrizne od mene po sobi, ali od hrane koliko stavim toliko ostane. Dosta se umirila, živahna je i dalje na neki način, ali ne jako kako je bilo. Hrana redovito stavljena kupljena kod vas (Versele-laga Chinchilla nature) i nije bilo nikakvih problema. Sijena ima stalno, ni to više ništa. Redovito kupanje i čišćenje kaveza... Ne znam više od kuda da krenem. Želim napomenuti da i stolica više nije kako je bila, tj. mogu čak reći da je skoro ni nema. Prije mjesec dana sam kupio one krekere od mrkve kao poslasticu i obožava ih, to bi stalno pojela, ali ostalo ništa. Pošto te krekere smije samo 2-3 na tjedan kako piše, d ali se možda navikla na to i sad odbacuje sve? To traje već nekih 2 tjedna... Iskreno, malo se bojim. Hvala unaprijed.
Lp, Goran

O: Činčile su biljojedi i njihova se prehrana sastoji od peleta, smjesa žitarica i sijena. Povrće i zelene biljke im treba davati u manjim količinama. Voće se ne preporučuje davati svaki dan čak svaki  jer previše šećera iz voća može dovesti do probavnih smetnji.

Činčilama je potrebna prehrana koja sadrži 16-20% proteina i 18% vlakana. Potrebna im je velika količina dnevnog unosa vlakana, što se postiže uzimanjem sijena.  Sijeno mora biti dostupno cijeli dan.

Glavni pokazatelji koji upućuju na oboljenje su gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu, te promjene na koži i dlaci. Činčile su najčešće sklone bolestima zubiju (neravni, prerasli zubi), probavnim smetnjama (proljev, začep), toplotnom udaru, grizenju krzna. Što se tiče bolesti probavnog sustava, do njih uglavnom dolazi zbog specifičnog i relativno dugačkog probavnog trakta činčila. Poremećaj se očituje anoreksijom, bolnim abdomenom, proljevom, nakupljanjem dlake u crijevima, začepom, upalom crijeva, nadutošću ili prolapsom rektuma. Do navedenih problema najčešće dolazi zbog nagle promjene prehrane, neprikladnog korištenja antibiotika, prenapučenosti i stresa, prehrane siromašne vlaknima, a bogate masnoćama i bjelančevinama.
    
Zubi činčile rastu neprekidno tijekom čitavog života i moraju se stalno održavati kako bi se izbjegle ozljede, bolesti ili uginuće. Pojava kada zubi nisu fiziološki smješteni u čeljusti naziva se malokluzija, a njena je posljedica nepravilan rast i nepravilno trošenje zuba. U trenutku kada zubi prerastu svoju fiziološku dužinu, dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, slinjenja (najčešće uočljivog na bradi i "podbratku"), usta su često otvorena, mršavljenja, neugodnog zadaha iz usta (ukoliko je došlo do ozljede i infekcije bukalne sluznice), suzenja iz oka, iscjetka iz nosa, ozljeda jezika itd. Glavni pokazatelji koji upućuju na oboljenje su gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu, te promjene na koži i dlaci. Osnovni simptom koji se javlja je prekomjerno lučenje sline. Zbog toga je krzno činčile na bradi, vratu, šapama i unutarnjoj strani usta stalno mokro.

Savjetujem vam da svakako što prije  zatražite pomoć svog veterinara ili kolega na Veterinarskom fakultetu, koji će napraviti klinički pregled i ostale potrebne nalaze kako bi se točno ustanovilo o čemu je riječ.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr